2011. május 22., vasárnap

Kalandos történet

A lakást 1992-ben adta át a HÁÉV (Hajdúsági Építőipari Vállalat) a boldog első tulajdonosoknak.
A család, akiktől vettük a lakást, személyesen felügyelték a belső munkálatokat. Kértek néhány változtatást az eredeti tervekhez képest (mennyezetig csempe, a konyhai tolóajtó helyett boltív, WC-be kézmosó) és szerették volna, ha minden úgy készül el, ahogyan ők kérték. Végül minden a terveiknek megfelelően alakult. 1995-ben kisfiuk asztmája miatt kertes házba készültek költözni, így az Expressz újságban meghirdették a lakást.
Mi ekkorra kinőttük a két lánnyal a másfél szobás lakást. Így találkozott a kínálat és a kereslet.
A dolognak csak egyetlen aprócska szépséghibája volt, hogy a társasház alapító okirata nem készült el három éve alatt, így az összes tulajdonos csak széljegyzeten szerepelt a Földhivatalnál. Mivel mi készpénzben fizettük ki a vételárat valamint az ügyvédünk sem ellenezte az adás-vételt, ezért az üzlet megköttetett. Különben is kilátásban volt, hogy az alapító okirat hónapokon belül elkészül és benyújtják a Földhivatalhoz. Teltek a hónapok, majd az évek...
Időközben a HÁÉV csődbe ment, kiderült hogy a ház alapját képező földet soha nem fizették ki a Fővárosi Önkormányzatnak. A lakások folyamatosan cserélték tulajdonosaikat, de mindenki csak széljegyzeten szerepelt. Aztán 2005. körül kaptunk egy határozatot a Földhivataltól, hogy már széljegyzeten sem szerepelünk, egyszerűen nem várnak tovább, töröltek bennünket. De: ha összeszedi a kb. 150 lakás az összes szükséges dokumentumot és egyszerre benyújtja, akkor mindenkit bejegyeznek soron kívül.
Nem akarom hosszan részletezni a kálváriát, mert végül is happy end lett belőle. Ügyvédváltások, dokumentumok pótlása, fénymásolása, lakógyűlések tucatja jellemezte az éveket, majd 2009-ben végre bejegyzésre kerültünk.
Két szépséghibája azonban van a dolognak. Az egyik, hogy bejegyzésről senkit nem értesítettek, a másik pedig, hogy a NAV-tól (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) februárban kaptunk egy levelet, hogy mivel hivatalosan is tulajdonosok lettünk, legyünk szívesek a megfelelő illetéket megfizetni az így megszerzett tulajdonunk után. Az illetéket pedig a mostani érték alapján fogják meghatározni, ehhez pedig jönnek helyszíni szemlét tartani.
Egy emberként hördült fel a ház, hiszen az adás-vételek után a Földhivatal illeték előleget állapított meg, amit pl. mi is hiánytalanul befizettünk időben (1995-ben). Szerencsére eltettük a befizetést igazoló szelvényt.
A ház ügyvédje is járt a NAV-nál azóta, de az eddigi információk szerint maga a NAV sem tudja, hogy most mit is kellene kezdeni ezzel az egészen rendhagyó helyzettel, hiszen a bejegyzéskor semmiféle pénzügyi tranzakció nem következett be.

Az öröm az ürömben, hogy ez a kis közjáték legalább az eladásokat nem hátráltatja. Van végre tulajdoni lapunk, ismét lehet hitelt felvenni a lakásokra, az új vevők pedig szabályosan tudják megfizetni a tulajdonszerzés utáni illetéket. Legalább nekik jó lesz mostantól. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése